Ethiopië

 

Kaart van EthiopiëEthiopië ligt in Afrika en het grenst aan Djibouti, Somalië, Soedan, Kenia en Eritrea. Het land heeft een oppervlakte van 1,14 miljoen km2. Het land telt zo'n 65 miljoen inwoners, waarvan er zo'n 3 miljoen leven in de hoofdstad Addis Abeba. Addis Abeba is veruit de grootste stad in Ethiopië en ligt op een hoogte van 2500 meter. Ethiopië heeft veel bergen, waarvan de Mount Ras Dashen, met een hoogte van 4620 meter, de hoogste is .

De voornaamste godsdienst van Ethiopië is het christendom. Ongeveer 57% van de bevolking is lid van de Ethiopische Orthodoxe Kerk. De islam is de tweede godsdienst in Ethiopië. 31% Van de bevolking is islamiet. De Ethiopische islam is niet streng en vrij liberaal. Ruim 11% van de bevolking is animist. Het animisme is een natuurgodsdienst, waarbij geesten en voorouders worden vereerd. Alles wordt bepaald door goede en kwade geesten. Van vijandschap tussen de christenen, moslims en animisten is geen sprake.

Economie van Ethiopië

11 procent van het inkomen komt uit de industrie. Belangrijkste producten zijn leer, textiel, cement, metaalproducten en papier.
De landbouw is de grootste bron van inkomsten. De belangrijkste producten zijn koffie, oliezaden, katoen, tabak, fruit, peper, vis en vlees.

Het land exporteert vooral koffie, oliezaden, leer en textiel.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog stond Ethiopië bekend onder de naam Abessinië. Het Ethiopische vorstenhuis stamt volgens de traditie af van de bijbelse koning Salomo. Ethiopië is dan ook lang geregeerd door verschillenden koningen, koninginnen en keizers. In 1935 werd Ethiopië bezet door Italië. Tijdens dDe vroegere keizer Haile Selassie van Ethiopiëe tweede wereldoorlog werd Ethiopië door de Engelsen bevrijdt. Keizer Haile Selassie keerde toen weer terug naar zijn land en en zette zijn moderniseringsbeleid voort. Hoewel de keizer de eenheid van het land benadrukte, bevoordeelde hij de Amharen, de voornaamste en welvarendste bevolkingsgroep in Ethiopië. In 1960 pleegden leden van de keizerlijke lijfwacht een mislukte staatsgreep. Sindsdien waren er guerrillabewegingen actief tegen het keizerlijke bewind.  In de jaren zestig annexeerde Ethiopië Eritrea.

In januari 1974 pleegden militairen een staatsgreep en installeerden een militaire raad. Op 12 september 1974 werd weer een staatsgreep gepleegd en werd de keizer op in de gevangenis gegooid, waar hij in 1975 overleed. Het land kwam onder een communistisch bewind. Sinds 1977 was Ethiopië in oorlog met Somalië. Somalië ontving militaire steun van Amerika en Ethiopië ontving militaire steun van de Sovjet-Unie en Cuba. Dankzij de militaire steun van communistische landen won Ethiopië de strijd en sloot het in 1988 vrede met Somalië. Sinds het begin van de jaren tachtig woedde er een burgeroorlog in Ethiopië. Het populaire Ethiopische Volksrevolutionaire Democratische Front (EPRDF) voerde een guerrilla tegen het communistische bewind in Addis Ababa. Ook was Ethiopië in oorlog met de Eritrese verzetsbewegingen die naar een onafhankelijk Eritrea streefden. In deze periode van grote onrust heerste er grote hongersnood in het land, waarvan de beelden bij veel mensen nog wel bekend zijn. Pas in de loop van de negentiger jaren werd de toestand beter en werd het land omgevormd tot een modern land.

Op 15 mei 2005 werden in Ethiopië voor het eerst verkiezingen gehouden. Zowel de regerende partij EPRDF als de belangrijkste oppositiepartij, de Coalition for Unity and Democracy claimen de overwinning. De EPRDF gaf toe dat alle 23 zetels voor Addis Abeba De huidige president Negasso Gidadadoor de oppositie zijn gewonnen. Maar tegelijk beschuldigden beide partijen elkaar ervan gefraudeerd te hebben. Op de verkiezingsdag riep premier Zenawi de noodtoestand uit en verbood demonstraties, vergaderingen en samenscholingen. Politie, leger en ordetroepen werden rechtstreeks onder zijn commando geplaatst. Toen de officiële verkiezingsuitslag te lang op zich liet wachten, gingen vooral studenten toch de straat op. Duizenden mensen werden opgepakt en gevangengezet. In Addis Abeba werden 36 demonstranten door ordetroepen uit Zenawi's regio Tigray op straat doodgeschoten. Pas als de verkiezingsuitslag van de Somali-regio bekend is, waar in augustus is gestemd, wordt een definitieve uitslag verwacht.

Door deze verkiezingen is het in het land nog steeds onrustig (september 2005). Reizen buiten Addis Abeba wordt dan ook afgeraden. Het land ziet er zo mooi uit, dat een trip buiten de hoofdstad mij toch erg de moeite waard lijkt.

 


De huidige president Negasso Gidada
De vroegere keizer Haile Selassie van Ethiopië
Economie van Ethiopië
Kaart van Ethiopië